Dubbla sotningslappar förvirrar i Torsås

1:44 min

En sotare i Torsås, som inte längre har sotningsuppdraget från kommunen, fortsätter att skicka ut lappar om sotning. Även till dem som inte är kunder hos honom.

Resultatet av utskicket blir att en del får betala för sotning två gånger. En som var nära att gå på det är Jan Persson.

– Det kommer en lapp här, sotning kommer att utföras. Så står det att det är lag på sotning: skorstensfejarmästare ska enligt lag sota eldstäder och rökkanaler. Kommunen bestämmer hur ofta det ska sotas, läser han.

– Då tror ju jag att den kommer från kommunen.

Det var tack vare att Jan Persson pratade med kommunens sotare som körde förbi som han förstod att lappen inte kom från rätt sotare. I stället kom den från den sotare som tidigare hade uppdraget att sköta sotningen i kommunen men som tidigare i år förlorade upphandlingen i Torsås.

Kan välja den gamla sotaren

Den som vill kan anmäla till kommunen att de väljer den gamla sotaren, men flera som inte har gjort det valet har ändå fått ut lappar om sotning. Enligt Räddningstjänstförbundet i Torsås har flera personer kontaktat dem efter att de fått dubbla sotningslappar och en del har fått betala dubbelt för att sotningen ska bli godkänd.

– Det är mycket fult. För mig är det rent bedrägeri när det står lag om sotning, jag trodde det var kommunens.

Jonathan Johansson driver Sotning & brandskydd AB i Torsås. Han förnekar att han har skickat ut lappar till folk som inte är hans kunder:

– Det är inte korrekt. Jag har endast skickat ut lappar till de kunder som valt oss och inga andra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista