En fartkamera med ballonger, poliserna Fredrik Råberg och Carl-Johan Hammas samt P4 Kalmars Peter Bressler.
Poliserna Fredrik Råberg och Carl-Johan Hammas åt tårta och pratade fartkameror med programeldare Peter Bressler. Foto: Faton Pasho/Sveriges Radio

Fartkameran fyller tio – firades med tårta i P4 Kalmar

LYSSNA: Sände från fartkamera – åt tårta och pratade myter med polisen
3:25 min

För tio år sedan togs de första moderna fartkamerorna i bruk längs de svenska vägarna, något P4 Kalmar och polisen firade med tårta och en sändning från en kamera i Rinkabyholm.

Fartkameran har funnits i Sverige sedan slutet av 1980-talet, men den moderna, automatiska, varianten firar tio år i år.

Med anledning av tioårsjubileet sände P4 Kalmar, med programledare Peter Bressler i spetsen, från en fartkamera i Rinkabyholm söder om Kalmar. På plats fanns också poliserna Fredrik Råberg och Carl-Johan Hammas för att svara på lyssnarnas frågor om kamerorna.

Om man fäller ned solskyddet så klarar man sig undan kameran, stämmer det?

– Ja, kan man inte identifiera föraren när man jämför med körkortsbilden så klarar man sig, säger Fredrik Råberg.

Ögontjänare som tvärbromsar inför en kamera, klarar de sig?

– Kameran mäter hastigheten på en viss sträcka så den kan ha registrerat din hastighet i alla fall. Men bromsar du i god tid innan är det inga problem.

Kan kameran ta bilder om det är dimma?

– Det beror på hur pass tät dimma det är, är det väldigt tät dimma kan det vara svårt att läsa skylten, säger Carl-Johan Hammas.

Det blixtrar ju till när kameran tar en bild. Det finns skrönor som säger att om man har en blixt själv som reagerar på blixten så klarar man sig?

– Jag har svårt att tänka mig att det skulle fungera, du kan inte motverka den blixten som sitter i skåpet, det blir ett kort i alla fall, säger Fredrik Råberg.

Lyssna på fler frågor och svar och myter om fartkamerorna i ljudspelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".