Henrik Schyffert
1 av 2
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Henrik Schyffert
2 av 2
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Henrik Schyffert: "Vi är alla lika inför 136:an"

LYSSNA: Hela intervjun med Henrik Schyffert
8:47 min

Han slog igenom som komiker men har på senare tid allt oftare hörts som samhällsdebattör. För P4 Kalmar berättar Henrik Schyffert varför – och om kärleken till 136:an.

Intervjun i P4 Kalmar föregicks av ett meddelande från Sveriges Radios trafikredaktion.

Trafikläget just nu ser bra ut men vi hade tidigare en hel del samtal gällande väg 136 på Öland, mellan Rälla och Borgholm, där en lös ko irrade runt på vägbanan. Den ska vara infångad nu.

– Jag älskar att trafikrapporten involverar ko på vägen. En ko på vägen på 136:an, då vet man att äntligen är man hemma, säger sommarölänningen Henrik Schyffert när intervjun börjar.

– 136:an är intressant för den jämnar ut klasskillnaderna vi har i landet. Ska man norrut får även kungafamiljen sitta i sina "ferrarisar" bakom någon jävla gödselspridare i fyra kilometer i timmen. Man kommer inte runt, det finns bara en väg. Därför gillar jag 136:an, man är lika inför lagen. Lika inför 136:an, fortsätter han.

Du har gjort en resa från ironisk komiker till engagerad samhällsdebattör och en röst för de utsatta.

– Det där skulle jag ta med en nypa salt, det är lite att ge sig på folk som på riktigt arbetar som samhällsdebattörer. Jag säger vad jag tycker och tänker. Jag är inte mer insatt eller brinner mer än någon annan. Sen kanske jag har en större megafon än andra och då tycker jag att jag ska använda den.

Vad bottnar engagemanget i?

– Framförallt är det flyktingfrågan. Jag blir vansinnig av att vi är ett av världens rikaste länder men inte kan hjälpa folk som behöver hjälp. För min del tror jag att det bottnar i dåligt samvete från Balkankriget på 90-talet. Det kom massa flyktingar hit och jag engagerade mig inte alls då.

Lyssna på hela intervjun i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".