Sopkärlen i Vimmerby, Hultsfred och Högsby
De nya sopkärlen som ska göra det enklare att sortera. Foto: Leif Johansson/ Sveriges Radio

Nya tunnor med fler sorteringsfack

"Man har möjlighet och faktiskt skyldighet att sortera"
0:20 min

Nästa år ska alla som bor i Högsby, Hultsfred och Vimmerby få nya sopkärl. För den som vill kommer alla förpackningar som idag ska lämnas på återvinningscentraler kunna läggas i olika fack i soptunnan.

För trots att många vill sortera så hamnar en hel del som borde sorteras bort i soppåsarna idag.

Elin Svensson arbetar på Östra Smålands Kommunalteknikförbund i Hultsfred och Högsby och är igång med att informera om det nya systemet

Jag kommer att berätta om hur det nya systemet kommer att se ut och vilka sorteringsalternativ som finns.

Elin Svensson har redan hunnit med att träffa några av de som bor i området och fler möten är på gång.

Förhoppningen är de flesta ska välja att ha två tunnor där tio olika fraktioner sorteras. För idag hamnar det en del i sopsäcken som inte har där att göra.

– Man har ju möjlighet och faktiskt en skyldighet att sortera ut förpackningar och tidningar och lämna det på en återvinningsstation. Men det har vi sett när vi gör analyser, att många är duktiga på att sortera men det ligger mycket förpackningar och tidningar i det brännbara avfallet som vi samlar in i våra soptunnor. De tär det vi vill förbättra med det nya systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".