Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (Kd) och Pierre Edström (L).
Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (Kd) och Pierre Edström (L). Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Alliansen i landstinget vill spara 140 miljoner

Christer Jonsson (C): Vi behöver få effektivare vård
1:57 min

När Alliansen i landstinget presenterade sitt förslag till budget för kommande år, var det med vissa likheter med majoritetens förslag. Men med en stor skillnad - att man vill spara 140 miljoner.

Alliansen, med Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna, menar att den politiska majoriteten i landstinget inte tar tillräcklig ekonomisk höjd med tanke på en allt mer vårdkrävande befolkning. 

Det menar de att de gör i sin budget genom att minska kostnaderna inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen med 140 miljoner till 2017.
Christer Jonsson (C) säger att det finns pengar att spara, utan att det ska drabba patienterna. 

– Vi behöver få en effektivare vård. Flytta verksamheten ut från sjukhusen, och så måste vi se över kostnaderna som vi vet finns skillnader mellan våra tre sjukhus. 

Att flytta ut vården, till primärvård och ut i hemmen, är ett av de förslag som alliansen delar med majoriteten. Men vill satsa ännu mer, 15 miljoner extra på primärvården. 

Behöver rekrytera

Sedan tidigare är det känt att landstinget har ett stort rekryteringsbehov kommande tio år. Det handlar om drygt 400 personer om året, främst sjuksköterskor, men även psykologer och läkare. 

Alliansen menar att de insatser som majoriteten har inte räcker.
Pierre Edström (L) säger att man istället vill kunna använda en del av de merkostnader som inhyrd personal i dag kostar och istället kunna använda dem på enheter som har problem. 

– Vi vill framförallt satsa på att försöka få personalen som finns att stanna kvar. 

Genom att använda en del av pengarna som man i dag lägger på bemanningsbolag, ska man kunna till exempel höja lönerna på den avdelningen. 

– Det är bättre att vi använder pengarna till vår egen personal, säger Pierre Edström. 

Lönerna är något alliansen vill se över, men även arbetstider, arbetsmiljön och möjligheten att göra karriär. Mer ansvar ska löna sig menar de. 

Konkreta förslag i alliansens budget är bland annat att slopa avgiften för cellprov och för aortascreening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".