Svampkorg. Foto: Pav Johnsson/SR
Foto: Pav Johnsson/SR

Varningen: Ät inte svamp vid glasbruken

P4 Kalmars Nick Näslund berättar
0:33 min

Emmaboda kommun går återigen ut med en varning till de som bor nära gamla glasbruksområden. Forskning visar att det kan finnas en förhöjd cancerrisk för personer i närområdet.

Emmaboda kommun går återigen ut med en varning till de som bor nära gamla glasbruksområden efter att forskning från Linnéuniversitetet, Linköping och Lunds universitet visar att det kan finnas en förhöjd cancerrisk för personer som bor i närområdet.

Risken rör inte turister eller tillfälliga besökare utan snarare personer som har varit i närområdet under en längre tid, bott eller arbetat på glasbruk. Det är metallerna som är problemet och kommunen råder personer att inte äta svamp eller bär plockade i områden kring glasbruk.

Även om metallhalterna i grönsaker, frukt och bär skulle ha varit förhöjda, så måste man ha ätit av dem under lång tid för att eventuella negativa effekter ska uppstå. Det är inte farligt att äta dem någon gång ibland, skriver Emmaboda kommun på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".