Isabella Thorsson
Isabella Thorsson som läser till socialpedgog på campus Västervik Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Campus i Västervik växer så det knakar

Campus i Västervik har växt. I år läser 440 studenter på Västerviks campus. När man började för 20 år var man betydligt färre.

Campus i Västervik har växt. I år läser 440 studenter på Västerviks campus. När man började för 20 år sedan fanns ett rum med utrustning för föreläsningar.

Nu finns man i två hus och har över 20 salar och man har lyckats med sina utbildningar. De allra flesta som går utbildning i Västervik har jobb klart redan när de lämnar skolbänken. Jerry Engström är campuschef

Sista mätningen vi gjorde i somras, då gick 98 procent av våra studenter till jobb direkt efter avslutad utbildning.

Att campus har så många studenter märks inte i korridorerna. De som är på plats sitter i studiorna, klassrummen som är uppkopplade mot någon högskola eller något universitet. Resten av tiden kan de plugga hemma eller var de vill.

De studenter som vi pratat med och som gått på campus några terminer säger att det är mer liv och rörelse i år.

Flera utbildningar är på gång

Främst är det sjuksköterskor och socialpedagoger som utbildas, två yrkesgrupper som efterfrågas och har lätt att få jobb. Fler utbildningar är på gång och campus kommer att växa lite till.

Det som är speciellt med att läsa på ett campus istället för på plats vid en högskola eller universitet är att de som läser i snitt är lite äldre, de flesta har några års yrkeserfarenhet och går inte direkt från gymnasiet till högre utbildning.

Det är något som märks tycker Isabella Thorsson som började studera på universitet i Linköping men som nu pluggar till socialpedagog i Västervik.

– Det var väldigt mycket fest och lek och stoj och sådant. Här känns det som de flesta har blivit lite vuxnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".