Poliser.
Foto: Sveriges Radio

Nybro får inga nya poliser i november

"Tungrott för poliserna som finns där"
1:06 min

Nu står det klart att Kalmar län tilldelas sex nya poliser i slutet av november. Av dem hamnar dock ingen i närpolisområde Nybro – som har ett underskott.

Fem av polisområde sydöstra Götalands sex nya poliser placeras i Kalmar och en i Oskarshamn (som tillhör närpolisområde Västervik).

Polisen i Nybro, som patrullerar över störst antal kommuner i polisområdet, får dock inte en enda ny polis under hösten. Det är något som Christina Davidson (C), kommunalråd i Nybro kommun, reagerar över.

Får vi nu ingen i den här tilldelningen så ser det ju mörkt ut.

– Jag tror att jag har hört siffran att i vårt lokalpolisområde så saknar vi i dag fem till tio poliser och får vi nu ingen i den här tilldelningen så ser det ju mörkt ut, säger hon.

Efter sommaren stod det klart att polisområdet sydöstra Götaland skulle få 23 nya poliser under hösten. Men polisområdeschefen Patrik Oldin säger nu att det kan dröja innan alla 23 är på plats – eftersom några redan har slutat och andra kommer senare än den 28 november då det egentligen var tänkt.

"Ju fler vi får hit desto bättre"

Den biträdande polisområdeschefen Per-Olof Söyseth har i en tidigare intervju med P4 Kalmar sagt att de nya poliserna i området är nödvändiga och att det är positivt ju fler som kommer hit. Men att Nybro nu inte tilldelas någon av länets nya poliser tror Kristina Davidson får negativa konsekvenser.

– Det blir ju väldigt tungrott för de poliserna som finns där. De kan ju inte utföra sitt jobb på det sättet som är tänkt i ett lokalpolisområde. Vi har ju områdespoliser som fortfarande inte får jobba med förebyggande arbete, så det är klart att det blir lidande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".