Maryam Jafari står framför whiteboardtavla
Maryam Jafari är en av tjejerna som har varit med på samtalen. Hon berättar att hon lärt sig mycket nytt om sina rättigheter. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Hjältinnor kämpar mot hedersförtryck

"Nu är de unga och behöver någon som kan visa rätt väg"
1:13 min

Nybro är en av få kommuner i Kalmar län som arbetar aktivt mot hedersförtryck. Varje måndag träffas ett tiotal tjejer i något som kallas Sharaf hjältinnor.

Sharaf betyder heder. Gruppen som består av ett tiotal tjejer från olika delar av världen i gymnasieåldern pratar om just heder men också om sina rättigheter, kultur, tradition och sexualitet.

Sharaf hjältinnor drivs av Fryshuset och genomförs i samarbete med Nybro kommun och Åkrahällskolan. Sharaf hjältinnor går helt runt på projektbidrag, försäljning av utbildningar och föreläsningar. Sussi Forsell som leder arbetet menar att det tar mycket tid av själva arbetet:

– Så mycket av tiden går åt till att hitta finansiärer. Tid som hade kunnat användas bättre i direkt kontakt med unga, säger hon.

Och arbetet med de unga ger resultat. Maryam Jafari är med i gruppen som träffas varje måndag och hon har utvecklats väldigt mycket.

– Vi får säga våra åsikter om livet, om samhället, framtiden och drömmar – ja om allt, säger Maryam Jafari som kom till Sverige från Afghanistan för 1,5 år sedan.

Lyssna på ett längre reportage om Sharaf hjältinnor längst ner i artikeln.

Förutom hjältinnorna som är enbart för tjejer så har Nybro kommun satsat på att ha liknande samtal på HVB-hem i kommunen för unga killar. I både Sharaf hjältar och hjältinnor pratas det om just vardagsheder.

Vardagsheder kan handla om det subtila som finns i ungdomarnas vardag, om allt från vad man får tänka på, till när man får vara ute på kvällarna.

– Om vi inte hjälper våra ungdomar att växa upp på rätt sätt så kommer det bli väldigt jobbigt och väldigt svårt sen, säger Ebaa Jaffar som håller i samtalen. 

Nu är de unga och de behöver någon som kan visa rätt väg.

Just hedersfrågorna är något som inte stressas fram. Det gäller att få förtroende och gå långsamt framåt med tjejerna, säger Sussi Forsell som leder Sharaf hjältinnor för Fryshuset i Nybro:

– Vi tar ner det på en nivå så att det blir förståeligt för dem utan att ha något anklagande i det. Så att de ska våga säga att "såhär har vi det i vår familj" eller att "i vår släkt ser det ut såhär".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".