Andreas Hatzigeorgiou och Donald Trump
Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom vid Stockholms handelskammare, och presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Stephanie Wiegner/Pressbild & Brennan Linsley/TT

Ekonom: Exporten i länet en förlorare om Trump vinner valet

Andreas Hatzigeorgiou: "Lägg inte alla ägg i samma USA-korg"
0:30 min

Kalmar län är ett av tre län i landet som kan förlora en betydande del av sin export till USA om Donald Trump vinner valet, enligt en ny rapport.

Det är Stockholms handelskammare som i en ny rapport slår fast att den svenska exportmarknaden kan komma att förändras efter det stundande amerikanska valet.

Kalmar län är ett av de län som kan förlora stora summor på presidentkandidaternas tankar om tullar och handeln USA bör ha med andra länder.

– Trump har sagt att han vill införa tullar och göra det svårare för andra länder att handla med USA, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom vid handelskammaren.

Eftersom var tionde exportkrona av alla exportkronor i Kalmar län kommer från USA kommer länet påverkas av vem som vinner valet. Dessutom behöver företagen med ett mer stängt USA titta på andra marknader.

Då gäller det för Sverige, och särskilt de län som är exponerade mot USA, att sprida sina ägg och inte ha dem i samma USA-korg.

– Det finns andra marknader som är öppna för handel och som växer snabbt, Sydoostasien till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".