Bo Karlsson och en ordbok
Bo Karlsson (SD) från Västervik. Foto: Erika Nordberg/Sveriges Radio & Stian Lysberg Solum/TT

SD-politiker från Västervik vill se färre lånord

"Ett missbruk om vi redan har ett svenskt ord"
1:28 min

Sverigedemokraterna ska jobba för färre lånord i svenska språket. Det efter att medlemmarna i helgen röstat igenom ett förslag från Bo Karlsson i Västervik.

Det är viktigt att landstingen använder svenska ord och undviker ord från andra språk så länge det finns ett på svenska. Det anser Sverigedemokraterna som under sina kommun- och landstingsdagar som avslutades på söndagen bland annat beslutade att föra in det i sitt landstingspolitiska program.

– Språk är ju väldigt viktigt. Jag menar mister vi språket mister vi mycket av oss själva, säger riksdagsledamoten Runar Filper som föredrog den här motionen under debatten idag.

Finns det en risk att vi tappar den möjligheten att uttrycka oss?

– Ja, jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla fast vid det traditionella språket och inte infoga för många låneord och anglicismer.

Kan du komma på något sådant ord?

– Det är inget som jag kan exemplifiera på rak arm så här, nej.

Det är inte så lätt att på en direkt fråga komma på vilka ord som helst ska undvikas i både tal och skrift från landstingen till medborgarna, om Sverigedemokraterna får bestämma.

Ombuden enades om att lånord som redan är etablerade i det svenska språket går bra att använda men inte sådana som redan har en motsvarighet i det svenska språket.

Det låter vettigt. Finns det bra svenska ord kan vi använda det.

Kan du komma på något ord?

– Vad skulle det kunna vara, hade jag fått tänka lite hade det inte varit några problem, säger Anders Gustafsson.

Men en som inte har några problem med att komma på ord som bör undvikas framöver är Bo Karlsson från Västervik som skrev motionen som såväl partistyrelsen som ombuden ställde sig bakom.

– Inkorporerade lånord kan ju till exempel vara webb. Det betyder egentligen väv på engelska men där har det kommit att betyda webben på internet. Ett helt nytt fenomen behövs nytt ord. Men jag har sett om flygplan som har störtat att det har "gått ner". Det är ju ett missbruk eftersom vi redan har ett svenskt ord där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".