Elisabeth Edberg-Karlsson
Elisabeth Edberg-Karlsson. Arkivbild. Foto: Faton Pasho & Daniel Velasco/Sveriges Radio.

Länets kommuner bättre på att hantera hedersvåld

"Hedersrelaterat våld är allt från utfrysning hemma till slag och mord"
1:24 min

Hedersproblematiken är aktuell i hela Sverige, så också i Kalmar län. Och länets kommuner är bättre än tidigare på att uppmärksamma problemen.

Hedersproblematik handlar om att personer inte får bete sig eller göra som de vill för att upprätthålla familjens heder och släktens ära. Det kan handla om allt från att inte få umgås med vem som helst till att inte få vara ute efter en viss tid. Men också om klädval eller vem man ska gifta sig med.

Hedersproblematik finns i hela Sverige, även i Kalmar län.

– Ja, vi ser fortfarande att det här är ett problem. Det är ett problem som finns i hela landet. Vi driver kampanjer kring det här och länsstyrelsen i Östergötland har ett särskilt ansvar i de här frågorna, säger Elisabeth Edberg-Karlsson, samordnare vid länsstyrelsen i Kalmar län och fortsätter:

– I somras hade vi en kampanj som hette "gift mot din vilja" och det är fortfarande så, det är förbjudet enligt svensk lagstiftning med barnäktenskap. Det kom en lag 2014 och den gäller, säger hon.

Det mest uppmärksammade fallet i Kalmar län som rör hedersproblematik är hedersmordet på Abbas Rezai. Den 19-årige killen blev kär i fel flicka och flickans familj mördade honom hösten 2005. En tragisk historia som har satt djupa spår i länet.

Men hedersbegreppet är bredare än att enbart handla om hedersmord, säger Elisabeth Edberg-Karlsson.

– Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om allt från utfrysning hemma, till att vakta någon efter skolan, till slag och till mord. Mordet ligger längst ut på den här skalan.

Hon berättar att länets kommuner sedan 2005 har blivit bättre på att uppmärksamma hedersförtryck. Hon belyser också att det ingår i de mänskliga rättigheterna att känna till och motarbeta den här typen av förtryck.

Oftast är det flickor som blir utsatta.

– Sverige har undertecknat de mänskliga rättigheterna. Vi har en lagtext som styr det här och vi ska följa den. Det handlar om kvinnors rätt till sina egna kroppar och kvinnors rätt att inte utsättas för våld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".