Bil och vinterväglag.
Kallare väder och snö ser ut att vara på väg in över Kalmar län. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.

Expertens tips: Så vinterrustar du bilen

Lyssna: Här är checklistan för bilen inför vintern
1:18 min

I veckan väntas kallare väder och snö kan falla i Kalmar län och stora delar av landet. Den som inte redan rustat sin bil för vintern gör bäst i att göra det nu.

Rosita Olsson är ledamot i Motormännens lokalklubb Kalmar/Öland och hon uppmanar alla bilister att se över sin bil inför vintern. Enligt SMHI kan den första blötsnön i länet komma redan i morgon, onsdag.

– Man ska kolla sina vinterdäck och lägga på dem så fort som möjligt. Ska alla vänta till sista november kommer det bli jobbigt, säger hon och kommer med ett par tips till:

Kolla upp vätskorna i bilen, särskilt kylvätskan. Det är väldigt enkelt att kolla hur många grader den tål, det kan man göra på macken. Sen ska bilen alltid vara tankad. Det är inte bra att stå med tom tank om det blir kallt.

Om något ändå skulle hända så att man blir stående finns en del saker man bör ha med i sin bil, till exempel en reflexväst, en snöskyffel och filtar.

Har du allt det här i din bil?

– Absolut. Jag har det nog året runt men kollar upp det nu när man vet att snön är på väg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".