Rekordtorka ökar brandrisken dramatiskt

Strålande solsken och varma dagar gör inte alla glada. För så här torrt har det inte varit i länet på över tjugo år och brandrisken ökar för varje regnfri dag som går.

Mats Johansson, som är insatsledare på brandkåren i Kalmar, säger till P4 Kalmar att man är riktigt orolig över situationen.

Räddningstjänsterna i regionen har förberett sig genom att tillsätta en extra styrka på 30 man som kan rycka in så fort något händer. Man har även köpt in extra slangar och kläder bättre anpassade för skogsbrand.

Störst risk är det i områden med stormfälld skog, men även på andra platser är det väldigt torrt, så det behövs inte mycket för att det ska börja brinna.

Mats Johansson uppmanar alla att undvika glas i naturen samt att vara varsam när man använder engångsgrill. Ha något mellan grillen och marken och släng den i en tunna som inte riskerar att börja brinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista