Den misstänkte mördaren och Kalmar tingsrätt.
Den dömde mannen på mordplatsen under en av rättegångsdagarna i tingsrätten. Foto: Sigrid Edsenius & Leif Johansson/Sveriges Radio
Mordet i centrala Kalmar

Hovrätten sänker straffet för morddömd i Kalmar

Den man som dömdes till livstids fängelse för mordet i centrala Kalmar i slutet av förra året får sitt straff sänkt av Göta hovrätt. Straffet tidsbestäms till 17 års fängelse.

Det var natten till fredagen den 6 november som polisen fick in larmet som senare skulle visa sig handla om ett mord. I en lägenhet i centrala Kalmar hittades en 53-årig man död.

I Kalmar tingsrätt dömdes en 37-årig man till livstids fängelse för att ha knivmördat och stympat mannen, ett straff som Göta hovrätt alltså ändrar till ett tidsbestämt straff på 17 år.

Mannen hade själv yrkat på att frikännas, alternativt få sitt straff sänkt. Hovrätten kom, precis som tingsrätten i Kalmar, fram till att mannen är skyldig till mord men ändrar alltså påföljden från livstids fängelse till 17 års fängelse.

I ett pressmeddelande motiveras hovrättsbeslutet enligt följande:

I det här fallet har det varit fråga om ett ganska kortvarigt men våldsamt angrepp med kniv från mannens sida. Den döde mannen har avlidit inom några minuter från det att han tillfogades de dödande knivhuggen. Hovrätten har därför ansett att fängelsestraffet ska vara tidsbestämt.

Straffet för ett mord där det varken finns förmildrande eller försvårande omständigheter ska, enligt hovrätten, normalt bestämmas till 14 års fängelse.

– Eftersom mordet har varit brutalt, skett i offrets eget hem och då kroppen utsatts för förnedrande våld efter döden anser hovrätten att omständigheterna är så försvårande att fängelsestraffets längd ska bestämmas till 17 år, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i pressmeddelandet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".