Hästar i hage.
Hästar och ridsport på schemat blir verklighet på Västerviks gymnasium nästa höst. Foto: Leif Johansson/Sverigs Radio

Nya gymnasieprogram i Västervik ska höja elevers motivation

"Ungdomar från Stockholmsregionen och västkusten vill flytta hit"
1:01 min

Ishockey och hästsport hamnar på schemat på Västerviks gymnasium nästa höst. Det är klart med två nya program på skolan som ska locka elever också från andra kommuner.

Huvudsyftet med de nya programmen är att göra eleverna mer motiverade att satsa på skolan, säger rektorn Jörgen Jonsson:

– Gymnasieskolan är tuff. Det är en tajt tidtabell om man ska hinna med alla sina kurser på tre år och få en gymnasieexamen. Då tänkte vi att de här idrottsprofilerna kan bidra till att höja motivationen under de här tre åren.

Redan i dag finns två idrottsprogram på skolan, fotboll och simning. Men i kommunen har man också ett framgångsrikt hockeylag och en framgångsrik ridklubb.

Med hjälp av dem drar man nu igång de här programmen. Hur många som kommer att gå på dem vet inte skolan än. Ansökningarna ska vara inne i början av nästa år. Men redan nu har man fått förfrågningar från ungdomar från både när och fjärran.

– Det är ungdomar från Stockholmsregionen och västkusten som är intresserade av att flytta hit för att gå gymnasiet och få läsa den här idrottsprofilen. Det blir en spännande höst att se fram emot, hur många det blir här så småningom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".