Bild från Södra Vi i Vimmerby kommun från söndagsmorgonen.
Bild från Södra Vi i Vimmerby kommun tagen på söndagmorgonen. Foto: Linda Lundgren

SMHI varnar för mer snö – i hela länet

"Vi har utökat varningen på Öland"
1:49 min

På lördagen gick SMHI ut och varnade för stora snömängder och höga vattenflöden i Kalmar län. Hur blev det då? Meteorologen Marie Stark ger en lägesrapport.

Hur påverkar ovädret dig? Länkar till SMHI och trafikredaktionen finns i artikeln.

I samband med det oväder som drog in över Götaland natten till söndag, gick SMHI redan på lördagen ut med flera varningar för stora snömängder och höga vattenflöden.

Dessa gällde även för Kalmar län, där det utfärdades en klass 2-varning för fastlandet och en klass 1-varning för Öland. Och mycket riktigt kom det mycket nederbörd.

– På de senaste snödjupsobservationerna ser vi att det har kommit 18 cm i Södra Vi, säger Marie Stark som är meteorolog på SMHI.

Hon tillägger också att det inte slutar där, för det ska fortsätta snöa under dagen – och det mesta kommer i den norra delen av länet.

Det kommer inte så mycket längs med kusten, men inåt landet kan det lokalt komma upp emot en 30 cm. Kanske till och med ännu mer.

De utfärdade vädervarningarna ligger kvar under söndagen. De har dessutom utökats så att man varnar för snöfall även på Öland, där det kan komma mellan 15 och 20 cm på sina håll.

Annars, i södra delarna av Kalmar län, kommer nederbörden inledningsvis att falla i form av regn – för att senare eventuellt övergå till snö. Oavsett vilket kan det här medföra en del problem i samband med temperaturer som håller sig kring nollan, säger Marie Stark:

– Ja, det är ju väldigt blöt snö och där vi har klass 2-varning, alltså framförallt i norra delen av länet, så kan man tänka sig att el- och teleförsörjning med mera kan bli drabbat.

Det blöta underlaget kan dessutom frysa på och skapa problem i trafiken i och med hala vägbanor.

Håll dig uppdaterad om vädret där du bor här (länk till SMHI)

Hur påverkar vädret trafiken – det hittar du här (länk till Trafik- och service)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".