Man och kvinna pratar i varsin mobiltelefon
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Politik

Skarp kritik från Centern efter beslut om mobilt bredband

"De som har problem får leva med det i ytterligare ett par år"
1:40 min

Regeringens beslut att stoppa utbyggnaden av mobilt bredband i det så kallade 700-MHz-bandet är en stor besvikelse för många i glesbygd. Det säger Anders Åkesson (C), riksdagsledamot från länet.

Han kritiserar regeringen för att ha misskött hanteringen av frågan.

– De som i dag upplever stora problem med täckningen på sitt mobiltelefoni, eller sin datorkommunikation, kommer få leva med det handikappet i kanske ytterligare ett par år. Detta innana man har löst ut den intressekonflikt man sent har kunnat identifierat, säger centerns Anders Åkesson. 

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) håller med om att hanteringen inte fungerat bra. Han säger att det varit en hård kamp med låsta positioner mellan olika intressen: Försvaret har tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stått emot Post och Telestyrelsen, PTS. 

– Det har varit en dålig kommunikation och dålig information mellan myndigheterna, och det är en av anledningarna till att det kom så sent, säger han. 

Det var i absolut sista stund som regeringen satte stopp för PTS auktion av utrymme i 700-megahertzbandet. Regeringens beslut innebär att försvarsintressen gick före behovet av mobilt bredband i glesbygd.

Bland annat ska MSB utreda frågan på nytt. Tidigast i juni 2018 kan mobilt bredband bli verklighet i 700 MHz-bandet.

Mobilföretagen, till exempel Telia, fördömer fördröjningen. Och enligt Anders Åkesson kommer Sverige inte längre att befinnas sig i täten för utvecklingen av mobilt bredband.

– Det här hämmar utvecklingen för människor, företag och verksamheter i hela landet, säger han. 

Digitaliseringminister Peter Eriksson berättar för Ekot att han kommer att följa frågan och myndigheternas hantering noga, men att han tvingas vänta på MSB:s utredning. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".