Sjö.
Hjorten. Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Vattennivåerna i Kalmar län stiger efter regnig månad

Ilan Leshem: Var oroliga att vattendrag skulle bottenfrysa
1:43 min

Efter en lång torrperiod har det regnat rejält den senaste tiden vilket lett till höjda vattennivåer i Kalmar län. I Hjorten i Västervik har nivån ökat med fyra decimeter.

I Emån har vattenflödet ökat rejält under hösten, berättar Ilan Leshem som är verksamhetsansvarig på Emåförbundet.

– Givetvis har det blivit betydligt bättre när det börjar röra sig lite i de framför allt små vattendrag som varit torrlagda sedan slutet av augusti, början av september.

Hela sommaren och långt in på hösten var det kris i vattendragen. Men en dryg månad med flera rejäla regn har ändrat bilden.

I Västervik har vattennivån i stadens vattentäkt Hjorten ökat med nästan fyra decimeter, också i Yxern har vattennivån ökat något och i Emån har flödena ökat rejält.

Men än är det för tidigt att blåsa faran över. Framför allt grundvattnet är lågt ännu, det behövs mycket mer regn för att fylla upp det. Och med en normal sommar nästa år är risken stor för nya stora problem med ont om vatten om det inte fortsätter regna mer än normalt.

Regnen som kommit har ändå hjälpt. Innan de kom var vattenståndet så lågt att många små vattendrag riskerade att bottenfrysa under vintern, något som hade slagit hårt mot fiskar och annat som lever i vattendragen.

– Vi var lite oroliga för att det skulle uppstå men som tur är har det regnat tillräckligt så att fisken och allt annat som finns i vattnet klarar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".