Illustration av E-hälsomyndigheten.
Illustration: Sveriges Radio

E-hälsomyndigheten orolig över flytt till Kalmar

E-hälsomyndigheten har gett en oroande konsekvensanalys till socialdepartementen inför att stora delar av myndigheten ska flytta ner till Kalmar.

Kompetensflykt, dyra konsulter och lägre produktivitet är några av farorna som E-hälsomyndigheten menar kan komma med flytten.

Totalt räknar E-hälsomyndigheten med att flytten kommer att kosta 220 miljoner kronor då kostnader kan dra iväg med ersättande konsulter av ordinarie personal som slutar under flytten.

De menar även att konsultberoendet kan göra det svårt att styra verksamheten och att det finns en stor risk för att nyckelpersoner slutar innan de hunnit föra över sin kompetens och erfarenhet till nya anställda i Kalmar.

Myndigheten varnar också för att det finns en ökad risk för störningar och driftsstopp under flytten till Kalmar. Därför föreslår myndigheten att regeringen utser en instans som får ett övergripande ansvar för att skapa en bättre beredskap för att hantera och förebygga kriser kring samhällets läkemedelsdistribution.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".