Kyrka med majblommor på.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kalmar kommuns jobb mot barnfattigdom prisas

Johan Persson: "Det finns barnfattigdom i Kalmar också"
0:53 min

Kalmar tilldelas titeln årets majkommun. Anledningen är det arbete som kommunen har lagt på att försöka minska barnfattigdomen.

Det är ett pris som Majblommans Riksförbund delar ut till en kommun som jobbar med alla barns inkludering.

Kalmar kommun tog 2012 ett beslut om att barnfattigdomen ska minska och har sedan dess jobbat med att ta fram en plan för att minska fattigdomen.

Det finns barnfattigdom i Kalmar också. Det märkte vi i ett välfärdsbokslut. Det är också därför vi har tagit fram åtgärder för att förhindra barnfattigdom.

Ett led i detta är läxhjälp i form av fokustid på alla skolor i kommunen och en sommarlovssatsning med bland annat gratis inträde till simhallar.

– Vi har barnpanel, lånepool för utrustning, cyklar och hjälmar, vi har läxhjälp, sommarlovssatsningar, totalförbud mot avgifter på skolorna och har jobbat systematiskt för att motverka barnfattigdom, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Att arbetet nu har belönats av Majblommans Riksförbund är glädjande för kommunstyrelsens ordförande.

– Det har nu fått genomslag och effekt och har belönats. Det är väldigt hedrande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".