Johan Ehrenberg.
Foto: Sveriges Radio

Döende Johan Ehrenberg väljer att leva i nuet

Intervju: Johan Ehrenberg om sin sjukdom
7:06 min

Journalisten Johan Ehrenberg är döende i cancer. Ändå mår han bra och gör mer av sitt liv än tidigare. Han har valt att leva så länge han lever – en svår konst.

Johan Ehrenberg är mest känd för sin tidning Etc. Nyligen kom han ut med boken Falska minnen. Boken innehåller ett dramatiskt avslöjande; Johan Ehrenberg är döende i leukemi, blodcancer.

Vi är alla döende. Skillnaden när man får ett besked som säger vad du kommer att dö av är att du får en större koncentration.

Han har bestämt sig för att vara noga med vad han väljer att göra av den tid som han har kvar att leva. Det beslutet kom självklart inte redan första dagen efter läkarens besked.

– Det tog ett år att passera funderingarna kring varför just jag skulle drabbas och hur orättvist allt kändes.

Johan Ehrenberg mår bra i dag. Något om hur lång framtid han har vet han inte och han funderar inte över det. Läkarna kan bara ge svaret att förr eller senare kommer han att dö av cancern.

– Nu är jag på turné och då kan inte allt vara elände. Man måste kunna ha lite roligt också.

Därför bjuder hans föreläsning på allt mellan argument för solceller till körsång.

– Äntligen är jag i Kalmar. Jag hoppas på samma gensvar från publiken här som på andra ställen, i Västerås igår kväll till exempel.

Innan Johan Ehrenberg lämnar studion lovar han att komma tillbaka till Kalmar om 5 år igen. Om det är någon som ska klara det, är det han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".