Gotlandsbåten i Visby hamn
Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Ingen trafik med Gotlandsbåten under 2017

Gotlandsbåtens vd Ralph Axelsson: Extremt frustrerande
1:01 min

Gotlandsbåten lyckades inte reda upp sin ekonomiska situation. Nu väljer bolaget att inte köra trafiken 2017.

Gotlandsbåten AB, startades av Pigge Werkelin 2013, och trafikerade i somras Visby-Västervik och Visby-Nynäshamn med bilfärjan HSC Express. 

Bolaget har beskrivits som en utmanare till Destination Gotland. Konkurrensen dem emellan ledde till låga priser under sommaren.

Allt som allt sålde Gotlandsbåten 160 000 biljetter.

Samtidigt har Gotlandsbåten inte kunnat visa ett positivt resultat, utan visar upp en miljonförlust i år. Enligt bolaget var det de pressade biljettpriserna som gjorde att Gotlandsbåtens premiärsäsong inte gick runt.

För att kunna köra även 2017 behövdes nya aktieägare och kring 30 miljoner kronor i nytt kapital. Men det gick alltså inte.

Tre året runt-anställda i Gotlandsbåten och ett antal medarbetare i rederiet HSC Nordic sägs upp som en följd av beslutet.

Ralph Axelson fortsätter som oavlönad vd för att hitta eventuella framtida lösningar. Fartyget HSC Express blir nu fullt ut tillgängligt för chartermarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".