Johan Arnesson och Kalle Vern vid sin skolbänk.
1 av 2
Johan Arnesson och Kalle Vern trivs i bildsalen. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Eleven Moa Svensson målar en vägg med roller. Läraren Jessica Damgaard Edström står bredvid.
2 av 2
Moa Svensson hoppas att hennes konstverk ska göra folk glada. Läraren Jessica Damgaard Edström handleder. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio

Elevernas konst ska pryda Skansenskolan

Reportage: "En del lärare har tyckt att så här ska det inte vara"
4:39 min

Skansenskolans lokaler i Mörbylånga på Öland kommer att utsmyckas av konst – skapad av skolans egna elever.

Sen en tid tillbaka jobbar ett gäng högstadieelever i Mörbylånga med ett konstprojekt som inom kort kommer att prägla skolans gemensamma lokaler. Flera av konstverken blir fasta installationer.

– Det handlar ytterst om demokrati, säger läraren Jessica Damgaard Edström som handleder sina elever i konstprojektet Reclaime Skansenskolan.

Kalle Waern och Johan Arnesson försöker fånga en bit av skolans själ i sitt verk, de gör en variant av KLT:s busshållplatsskyltar som också ska sättas upp i en av korridorerna.

– Vi ska sätta upp busshållplatser med ställen som finns runt om på Öland eftersom att många tar buss hit.

– Men vi ska göra något lite annorlunda, det ska inte vara KLT-symbolen. Det ska vara något som finns i det området, på östra sidan finns det mycket kor till exempel som representerar det området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".