Irene Jansson blev glad för sina nya halkskydd i januari 2016.
Irene Jansson blev glad för sina nya halkskydd i januari 2016. Foto: Arkivfoto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Nya halkskydd delas ut till äldre i Västervik

"Förhindrar vi att någon ramlar har vi gjort en vinst"
2:01 min

Socialnämnden i Västervik har ännu en gång beslutat att köpa in drygt 6000 halkskydd som ska delas ut till alla invånare över 65 år.

I januari i år kom den första leveransen och av de 8000 halkskydd som köptes in till kommunen var det drygt 6000 som delades ut.

De tvåtusen par som blev över har nu inför den här vintersäsongen börjat delas ut, och ett nytt beslut är taget av socialnämnden att 6000 nya halkskydd ska köpas in. Angelica Katsanidou (S) är socialnämndens ordförande i Västervik. 

Vi fyller på med nya pensionärer och då måste vi ge dem en förutsättning att få halkskydd och det har varit uppskattat. Och kan vi förhindra att någon halkar och bryter benet så har vi gjort en samhällsvinst.

Än så länge är det bara i kommunhuset man kan hämta ut halkskydd från förra årets leverans. Men när upphandlingen av de nya 6000 paren är klar och levererats om några veckor ska de finnas tillgängliga på fler platser säger Lotta Johansson som är projektledare. 

Slutet på november, början på december räknar vi med och då kommer annonser och vi levererar ut till utlämningsställen. 

Den här säsongen kommer man dock inte kunna hämta halkskydd på kommunens äldreboenden på grund av att personalen inte hinner med, men fortfarande hos lanthandlare och fritidsgårdar runt om i Västerviks kommun. 

Hittills har drygt 150 par delats ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".