Gotlandsfärja som närmar sig Visby.
Enligt Destination Gotland är det blåsten och inte den trasiga stabilisatorn som gjort resorna gungigare den senaste tiden. Foto: Sveriges Radio

Flera sjösjuka på Gotlandsfärja

Christer Bruzelius: "Funkar att köra stabilisatorerna individuellt"
2:00 min

Den senaste tidens blåsiga väder har varit jobbig för många passagerare på M/S Gotland, som samtidigt har problem med en av sina stabilisatorer.

Utrustningen som ska mildra fartygets krängningar i vågorna fungerar inte helt på M/S Gotland och därför kör fartyget nu med bara en stabilisator.

De senaste dagarnas blåsiga väder har fått många resenärer ombord på Gotlandsfärjorna att må riktigt illa under överresan. Samtidigt är alltså en av stabilisatorerna på M/S Gotland inte i full funktion.

– På M/S Gotland har vi för tillfället en av stabilisatorerna som vi väntar på reservdelar till, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland. 

– Det fungerar precis som vanligt även fast man bara har den ena stabilisatorn i funktion.

Men blir det inte konstigt att bara köra med den ena om de är tänkta att fungera i par?

– Nej, det fungerar att köra stabilisatorerna individuellt, men det är klart att om båda är igång så kan man kompensera vågrörelsen lite snabbare, säger Bruzelius.

På de båda stora Gotlandsfärjorna, SF 1500-fartygen, finns stabilisatorer. Det är en konstruktion i skrovet på fartyget som skall motverka att fartyget rullar så mycket i krabb sjö. Stabilisatorerna är horisontella roder – som "vingar" midskepps – som kan vridas och därmed motverkar sjöhävningen.

De fälls ut under vattenytan och dämpar alltså rullningen som vållar sjösjuka.

Den senaste helgens sjöhävning var jobbig för många passagerare. Det hårda vädret orsakade förseningar i färjetrafiken under helgen; bland annat behövde en färja extra tid för städning eftersom en del passagerare mått dåligt.

Men enligt Christer Bruzelius är det sjöhävningen och inte den trasiga stabilisatorn som är orsaken till de jobbiga färjeresorna. Enligt rapport från befälhavaren ombord kunde man inte känna någon skillnad mot om de båda stabilisatorerna fungerat.

Nu väntar Destination Gotland på reservdelar till den stabilisator som är ur funktion och arbetet med den uppges vara klart inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".