Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sällsynt med handlingsplaner mot hedersrelaterat våld

Publicerat måndag 14 november 2016 kl 06.15
Socialchefen i Borgholm: "Frågorna kanske behöver lyftas tydligare"
(1:22 min)
Handlingsplan.
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio

Bara hälften av Kalmar läns kommuner har en handlingsplan för hur de ska hantera hedersrelaterat våld eller förtryck, visar en kartläggning från P4 Kalmar.

P4 Kalmar har pratat med alla socialchefer i länets kommuner och trots att det inte är speciellt ovanligt med hedersrelaterat våld eller förtryck så är det få som har tagit fram handlingsplaner för att hantera detta.

Ewa Ekman är socialchef i Borgholms kommun, som är en av dem som saknar en specifik handlingsplan.

– Inför framtiden är det viktigt att ta tag i de här frågorna för det handlar om att ha förståelse för olika sätt att se på saker och ting, men i grund och botten tänka att det är lika rättigheter för alla. Så frågorna bör kanske lyftas mer framöver, säger hon.

Få hedersrelaterade fall i Borgholm

Borgholms kommun har haft flera fall av hedersrelaterat våld och förtryck där det främst handlar om unga kvinnor som av sin familj eller av ett kollektiv tvingas till bland annat bortgifte eller styrs på annat sätt.

– Begränsandet består av att flera personer trycker på på ett sätt som inte är så bra, säger Ewa Ekman.

Det finns riktlinjer för hedersvåld i Borgholms kommun, inskrivna i hur man hanterar våld i nära relationer – men det är inte samma sak som att utarbeta en specifik handlingsplan.

"En handlingsplan lyfter viktiga frågor"

Hälften av länets kommuner står i nuläget utan en speciell handlingsplan kring hedersrelaterat våld och förtryck, visar P4 Kalmars undersökning.

En handlingsplan ger möjlighet för kommunen att samla kunskap om ämnet och på så sätt agera på ett bra sätt om de skulle ställas inför fall av hedersrelaterat våld.

– Jag kan ju se framför mig att en handlingsplan i alla fall lyfter de frågor som är viktiga och det är att få en ökad medvetandegrad för vilka sammanhang man ska titta lite närmare på och i vilka miljöer det kan dyka upp i, som ett bifynd kanske.

Så ser det ut i din kommun:

 • Borgholm: Har ej handlingsplan men har riktlinjer för våld i nära relationer där hedersrelaterat våld ingår.
 • Emmaboda: Har handlingsplan.
 • Hultsfred: Har ingen handlingsplan eller riktlinjer men ett arbete pågår med att ta fram riktlinjer för arbetet med hedersrelaterade ärenden.
 • Högsby: Har riktlinjer för Individ- och familjeomsorgen gällande Socialtjänstens arbete med våld i nära relationer men ingen särskild handlingsplan mot hedersrelaterat våld.
 • Kalmar: Har riktlinjer för våld i nära relationer där det ingår punkter gällande hedersrelaterat våld men har ingen specifik handlingsplan.
 • Mönsterås: Har en rutin/checklista gällande hedersrelaterat våld.
 • Mörbylånga: I dagsläget finns ingen handlingsplan eller rutin för hedersrelaterade ärenden.
 • Nybro: Har handlingsplan.
 • Oskarshamn: Har ingen handlingsplan eller riktlinjer.
 • Torsås: Har ingen i nuläget men utarbetar handlingsplan/riktlinjer.
 • Vimmerby: Har handlingsplan.
 • Västervik: Har ingen handlingsplan eller riktlinjer.

Fotnot: P4 Kalmar hörde av sig till kommunernas socialchefer som fick svara på om det fanns specifika riktlinjer eller handlingsplaner kring hedersrelaterat våld och förtryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".