Anders Björlin, kommundirektör i Västervik och Fredrik Garlén ordförande RFSL norra Kalmar län.
Anders Björlin, kommundirektör i Västervik och Fredrik Garlén ordförande RFSL norra Kalmar län. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

RFSL kopplar in advokat mot Västerviks kommun

Fredrik Garlén: "Vi måste ställa dem till svars"
1:27 min

RFSL har anmält Västerviks kommun till JO, DO och har kopplat in en advokat för att stämma kommunen för förtal.

Föreningen, med säte i Västervik, menar att man sedan starten för lite mer än ett år har de blivit motarbetade av kommunen samt utsatts för förtal och kränkningar av enskilda tjänstemän i kommunen. 

Fredrik Garlén, ordförande för RFSL norra Kalmar län, säger till P4 Kalmar att man velat ha en bra relation med kommunen då man hjälper många hbtq-personer. 

Vi skulle ha kopplat in JO, DO och advokat tidigare. Det är jag som blivit nedröstad av de andra att vi ska ta det lugnt och ge kommunen en chans. Men sedan det senaste har vi svårt att acceptera och bara vara tysta.

Det senaste menar Fredrik Garlén handlar om att en tjänsteman ska ha uppmanat föreningens hyresvärd att vräka RFLS eftersom de inte har kunnat betala hyran på två månader. De ska också enligt Garlén ha blivit jämförda med nazister när de ville komma till skolor och höra vid möten med kommunen att "det där borde ni kunna sköta på fritiden" och att "vi vill ju inte ha hit fler sådana där till Västervik".

Föreningen har fått lokalstöd av Västerviks kommun som motsvarar 70 procent av hyran, men var också lovade aktivitetsstöd. Det är just aktivitetsstödet som det har blivit fel kring, enligt Fredrik Garlén.

Papper som försvann

Han säger att man flera gånger skickat in papper om aktivitetsstöd, men när de inte har hört något och kontaktat ansvarig tjänsteman har ansökningarna kommit bort.

– Tre gånger har de kommit bort. Och det är jättemärkligt, säger Fredrik Garlén, som säger att den ansvariga tjänstemannen själv sagt att han har slarvat bort dem.  

De har också flera gånger sökt kontakt, men inte fått det i tid så att ansökningarna har kommit in försent. 

Västerviks kommundirektör Anders Björlin säger att de aldrig har fått in några ansökningar om aktivitetsstöd från RFSL. De finns inte registrerade någonstans. 

Allt kyligare relation

Tonen från RFSL i mejl till kommunen har hårdnat allt mer efterhand och man menar att de motarbetas och förtalas.

Men kommundirektören Anders Björlin säger att kommunen hanterat RFSL precis som alla andra föreningar, att kommunen tar människors lika värde på största allvar och att han inte känner igen att tjänstemän ska ha behandlat RFSL illa.

– Jag har varit i kontakt med de flesta tjänstemän som RFSL hänvisar till och jag får en annan bild av hur kontakterna har gått till och känner inte igen den bilden. Jag tycker att våra tjänstemän gjort läxan enligt de policy och riktlinjer kommunen har.

Anders Björlin säger att kommunen har gjort så mycket man kan. Han tycker att det är tråkigt att RFSL nu väljer att lämna Västervik och flytta till närliggande kommun, men att Västerviks kommun kommer att fortsätta sitt arbete för människors lika värde. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".