TBC Bakterier & Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare
Förstorade TBC-bakterier TBC Bakterier & Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare.

Oron för tuberkulos större än smittrisken

Smittskyddsläkare: "Tuberkulos är inte särskilt smittsamt"
1:13 min

Antalet dokumenterade fall av infektionssjukdomen tuberkulos har ökat de senaste åren. Smittskyddsläkare menar dock att oron för sjukdomen är större än smittrisken.

Tuberkulos, eller TBC, är en infektionssjukdom som i flesta fall sätter sig i lungorna. Det är även lungtuberkulos som är smittsamt.

Antalet dokumenterade fall av tuberkulos i Sverige har de senaste tio åren aldrig varit så många som de var förra året – och siffran har hängt med under 2016. I Kalmar län dokumenterades förra året 15 fall av TBC, jämfört med sex fall året innan.

– Det beror ju på att vi har haft ett ökat inflöde av människor från andra delar av världen där tuberkulos är mycket vanligt. I vissa länder är det mycket vanligt med tuberkulos. Man kan också bli smittad under flykten – på väg till Sverige, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar.

Men trots att antalet fall av TBC har ökat menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att risken för att bli smittad inte är större och att det därför inte finns någon anledning för ökad oro.

Tuberkulos är inte särskilt smittsamt. Det kräver nära och långvarig kontakt, att man bor tillsammans under samma tak eller vistas tillsammans under många av dygnets timmar.

I länet erbjuds nyanlända en hälsoundersökning där man frågas om symptom för flera olika sjukdomar, bland annat tuberkulos. Det gör man för att snabbare kartlägga sjukdomen bland riskgrupper, minimera smittspridning och för att kunna påbörja behandling i de fall som upptäcks.

Trots att undersökningen inte är obligatorisk väljer de allra flesta nyanlända att genomföra den.

– De allra flesta tar det här erbjudandet att göra en hälsoundersökning. Det kan vara ett bekymmer ibland att nå fram till alla. Det kan vara att man inte har fått sin kallelse, att man har flyttat och så, men de allra flesta nappar på erbjudandet.

Hur vanligt är det att man dör av tuberkulos i Sverige i dag?

– Det är mycket sällsynt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".