Leif Mannerström i sjukhusköket. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Leif Mannerström hyrdes in för att inspirera i sjukhusköken i Kalmar län. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio

Kalmar län får konkurrens om bästa sjukhusmaten

Östergötland vill ta över kronan som det landsting som erbjuder Sveriges bästa sjukhusmat. Regionen ska besluta om en ny måltidspolicy.

Den föreslagna policyn innebär bland annat att all mat ska lagas från grunden i egna kök och att maten ska vara en del av den medicinska behandlingen. Patienterna ska ha möjlighet att välja mellan olika rätter och att satsa på ekologisk och närproducerad mat är också viktiga delar.

Förslaget har bred politisk förankring och beslut ska fattas på regionfullmäktige i Östergötland den 22 november.

För fyra år sedan lanserades en satsning på sjukhusmaten i Kalmar län. Över 20 miljoner kronor lades på att bland annat servera maten i bufféer för att höja matupplevelsen.

Dessutom satsades på utbildning av personalen. Stjärnkocken Leif Mannerström hyrdes också in för att inspirera i sjukhusköket.

Representanter från andra landsting har också varit på besök i Kalmar län för att lära sig mer om kökspersonalens arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".