Katarina Borgemo och Annette Andersson.
Katarina Borgemo från Kalmar stadsmission och kommundirektör Annette Andersson. Foto: Sofia Valve/Nick Näslund/David Baujard/Sveriges Radio

Diakon kritisk mot rivning av Salve-lägret

Diakon Katarina Borgemo: De blir mer utsatta nu
0:56 min

Tillfälliga boendet för EU-migranter vid den gamla Salve-receptionen i Kalmar kommer att stängas på onsdag. Nu sågas beslutet av Kalmar stadsmission.

– Många av romerna har ingenstans att ta vägen, och det är kallt ute. Det är en väldig uppgivenhet bland dem. Samtidigt är det här en normal situation; att bli bortkörda är något de varit med om hela sina liv, säger Katarina Borgemo, diakon på Kalmar Stadsmission. 

Hon anser att kommunen inte har gjort tillräckligt för att hjälpa romerna.

– Vi kan hålla med om att Salve inte är en långsiktig lösning, men det var den bästa lösningen vi hade. Salve har ju fungerat bra, man har kunnat duscha, gå på toaletten, tvätta kläder och bo varmt och tryggt. 

– Nu blir de mer utsatta på alla sätt, och kommer att störa Kalmarbor mer eftersom de kommer sprida ut sig på olika ställen, säger Borgemo.

Det här är en grupp som det finns mycket förakt mot.

Enligt ett tidigare beslut skulle Salve stängas ner vid årsskiftet. Men det görs tidigare eftersom räddningstjänsten dömt ut lägret ur brandsäkerhetssynpunkt – platsen är farlig att bo på.

 – Det här är inte enkelt. Men utifrån hur lägret ser ut så känner vi att vi tagit rätt beslut, säger Annette Andersson, kommundirektör i Kalmar kommun.

Katarina Borgemo tror däremot att det handlar om diskriminering.

– Det här är en grupp som det finns mycket förakt mot, även i Sverige och Kalmar. Det blir påtagligt när vi ringer till arbetsgivare eller söker tolkar, att man ser på de här människorna med andra ögon än andra EU-medborgare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".