Blodsockermätare.
En patient får hjälp med utprovning av diabeteshjälpmedlet FGM, Flash Glucose Monitoring, som mäter blodsockernivån genom skanning. Foto: Erik Nylander/TT

Många fördomar kring diabetes

Diabetikern Christoffer Cederstrand: "Viktigt att utbyta erfarenheter"
2:16 min

I dag är det internationella diabetesdagen och Christoffer Cederstrand, som är kontaktperson för unga diabetiker, pratar om vikten av att uppmärksamma sjukdomarna.

Internationella diabetesdagen är till för att uppmärksamma diabetes i världen.

Christoffer Cederstrand från Kalmar län är 27 år och engagerad i Ung Diabetes och pratar om fördomarna som finns kring sjukdomarna.

– Det är viktigt att prata om fördomarna. Man kan få kommentarer om vad man får och inte får äta och om man verkligen behöver ta så många sprutor och så vidare.

Det är skönt att få bekräftat att man inte är ensam i sin sjukdom.

Att träffa andra diabetiker och utbyta erfarenheter är viktigt, menar Christoffer Cederstrand.

– Det är skönt att få bekräftat att man inte är ensam i sin sjukdom och sedan är det bra att utbyta erfarenheter av till exempel träning och motion. Vissa träningsformer bidrar till att höja blodsockret och andra till att sänka det.

Även när det gäller intag kan det vara bra att prata med andra.

– Vill man bygga muskler kan man undra om olika proteinpulver och vilka som funkar och inte, då kan det vara bra att prata med andra som testat olika sorter till exempel.

När Christoffer Cederstrand fick beskedet för elva år sedan var första tanken som slog honom att han inte skulle få äta godis mer.

– Den myten slogs det hål på ganska fort. Det finns ju även en hel del sockerfritt godis nu som kommit på framförallt senare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".