Husvagnar.
Salvelägret. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Salvelägret kunde ha räddats

Kommundirektören: "Det har vuxit oss över huvudet"
0:52 min

Kalmar kommun valde att stänga Salvelägret – trots att det fanns åtgärder som kunde göras för att det skulle kunna stå kvar.

För två veckor sedan stod det klart att lägret vid Salveområdet ska stängas ner efter att räddningstjänsten gjort en inspektion som visat att det funnits brandfarliga föremål bland boendena.

På Salveområdet bodde det hemlösa personer i husvagnar och i dessa husvagnar användes bland annat spisplattor som värme.

– Vi har haft el framdragen men jag kan inte svara på varför en del inte använder elen, säger Annette Andersson, kommundirektör Kalmar kommun.

Räddningstjänsten lade fram flera åtgärder för att Salveområdet skulle vara säkert och kunna fungera, men kommunen valde att inte tillämpa dessa åtgärder.

– Vi har tagit ett beslut att stänga Salve. Det har vuxit oss över huvudet. Det började med två husvagnar och 15 personer, men är nu över 20 husvagnar och upp till 70 personer.

Detta inslag är gjort i samarbete med studenter på programmet för journalistik och medieproduktion vid Linnéuniversitetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".