Pernilla Bengtsson ensam i skolan
Pernilla Bengtsson har nu lämnat Mjölnergymnasiet. Foto: Lennart Palm/Sveriges radio

Ensamma eleven gav upp kampen mot gymnasieförbundet

"En 17-åring behöver ett socialt umgänge"
1:12 min

"Är man 17 år måste man ha ett social umgänge, det funkade inte att vara ensam kvar", säger Pernilla Bengtsson, den sista gymnasieeleven på Stage4you i Torsås, som nu har slutat.

Pernilla Bengtsson blev ensam kvar som elev på Mjölnergymnasiet i Torsås när Stage4you och Kalmarsunds gymnasieförbund gick skilda vägar. Hon hade börjat sin utbildning i Torsås och ville också avsluta den där. 

När gymnasieförbundet sa upp avtalet med Stage4you i Torsås så var planen att omedelbart flytta alla eleverna till Jenny Nyströmsskolan i Kalmar, men där fick man bakläxa av Skolverket. De som hade börjat sin utbildning i Torsås skulle också få gå klart där om de ville det.

Det var då som Pernilla Bengtsson blev ensam kvar i en tom skola, utan alla de möjligheter som fanns när Stage4you fortfarande fanns med i bilden.

Hon var fast besluten att gå kvar även nästa läsår och då ta studenten, ensam i Torsås. Men nu har hon alltså gett upp. Känslan nu är dubbel, säger hon, för visst var det jobbigt att vara ensam kvar i skolan, men hon ville också med sitt agerande tala om för politikerna att de hade gjort fel som avslutade samarbetet med Stage4you som de gjorde.

Jag ville att de skulle förstå att de måste sätta elevernas intressen främst, men nu orkade jag inte längre vara ensam i skolan.

Sedan några veckor tillbaka går hon nu på Calmare internationella skola, CIS, i Kalmar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".