Husvagnar.
1 av 2
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Husvagnar.
2 av 2
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Oroligt inför flytten från Salvelägret

I dag, tisdag, håller de som bor i Salvelägret i Kalmar på att packa ihop sina saker. Många är oroliga inför morgondagens stängning av lägret, enligt diakonen Katarina Borgemo.

I morgon, onsdag, stänger Kalmar kommun lägret för tiggare på Salveområdet i Kalmar. Vid lunchtid stänger kommunen av el och vatten och under eftermiddagen kommer man stänga av området så att ingen kommer in där.

I dag plockar de som bor där ihop sina saker och förbereder sig inför flytten.

– Många är oroliga och de har många frågor, säger Katarina Borgemo diakon vid Kalmar stadsmission till P4 Kalmar.

Tre personer i lägret har inte bilar eller husvagnar och kommer att åka hem till Rumänien redan i dag. Kalmar kommun har sedan tidigare gett dem löfte om att hjälpa till med bussbiljetter.

Enligt Katarina Borgemo kommer alla de som bor på Salvelägret flytta under morgondagen. De som har någon typ av fordon planerar att stanna kvar i trakterna kring Kalmar, men var de ska ta vägen vet de inte riktigt.

– De kommer troligen stå på olika parkeringar och rastplatser runt Kalmar.

P4 Kalmars reporter Peter Bressler besökte lägret på tisdagseftermiddagen och bekräftade bilden som Katarina Borgemo ger.

– Det är lugnt här men många är förtvivlade över att lämna. Det är ett 30-tal personer kvar här och 15-20 husvagnar, flera av dem har ingenstans att ta vägen, berättar han.

Enligt migranterna själva ska avhysningen inledas vid klockan 10 och tre timmar senare ska lägret vara tömt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".