Sjöbotten.
Yxern. Arkivbild. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Nu ska problemen med Yxern lösas

Mats Hugosson: "Ett otroligt viktigt möte"
1:32 min

Boende runt Yxern har länge protesterat mot hur mycket vatten som får tas från sjön och att vattenståndet varierar kraftigt. Nu ska en förstudie göras.

Efter årets torra sommar med rekordlågt vattenstånd så har alla inblandade tillslut kommit överens.

– Det som hänt under sommaren visar på att under rådande lagstiftning och förhållanden blir det en katastrof om man nyttjar vattendomen fullt ut, säger Mats Hugosson från Centerpartiet i Västervik.

Hur illa är det?

– I och med att man har torrlagt så väldigt mycket yta är det fiskar och snäckor och sådana saker som bevisligen har försvunnit. Det har även påverkat djurliv och människors möjlighet att var där.

De boende runt sjön Yxern har de senaste åren sett strandlinjer krypa utåt och vattenståndet sjunka och protesterna mot vattenregleringen har blivit allt större.

Beslut om förstudie

Nu ser det ut att hända något. I går, tisdag, togs beslut om en förstudie om hur man kan göra för att återställa sjön i naturligt skick. Den ska betalas av Västerviks och Vimmerbys kommuner, Tekniska Verken i Linköping och andra intressenter.

Enligt Mats Hugosson är den här förstudien ett stort steg i den segdragna dragkampen om sjön Yxern och hur den ska se ut.

Man måste alltid göra en förstudie. Därför är det här mötet som vi haft i Linköping så otroligt viktigt, att vi faktiskt är överens samtliga parter att en förstudie ska göras.

Det är det som ska inleda det fortsatta arbetet. Tidigare har vi ju inte en kunnat komma fram ens till en förstudie, men nu är vi där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".