Nina Hjelmgren.
Nina Hjelmgren. Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
#åldersbedömningar

"Det finns inga säkra områden i Afghanistan"

Nina Hjelmgren: "Det har blivit värre och värre"
6:53 min

Många som fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket har redan eller kan bli avvisade till Afghanistan. P4 Kalmar har tagit hjälp av journalisten Nina Hjelmgren för att reda ut hur säkert landet är.

P4 Kalmar har i flera nyhetsinslag berättat om osäkerheten i metoderna när åldern på ensamkommande flyktingbarn skrivs upp – något som har hänt flera unga i Kalmar län på senare tid.

Konsekvenserna för ungdomarna blir bland annat att de förlorar sina gode män, kanske inte får gå i skola och får flytta från de hem för ensamkommande som de bor på. Men för många ökar också risken att bli avvisad, och då framförallt till Afghanistan.

Journalisten Nina Hjelmgren har bevakat Afghanistan i 20 år och enligt henne finns det inga säkra områden.

Lyssna i ljudklippet ovan när P4 Kalmars reporter Annelie Frank reder ut begreppen och vad Nina Hjelmgren tycker om situationen i Afghanistan.

Fotnot: Dagen efter denna publicering skickar Migrationsverkets presschef följande information till P4 Kalmar:

"Det vi säger är att vissa personer kan återvända till vissa områden under vissa förutsättningar. Inte att alla kan hänvisas till säkra områden, som man uppfattar det i inslaget.

Vi har heller aldrig sagt att Afghanistan är ett säkert land för hazarer. Det vi säger är att det inte finns ett generellt skyddsbehov endast på grund av etnicitet i Afghanistan. Däremot är det många hazarer som har individuella skyddsbehov (som i vissa fall har koppling till deras etnicitet) och därför får skydd i Sverige.

Värt att poängtera, är att Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är mycket allvarlig och många asylsökande som kommer därifrån får därför stanna i Sverige. Av de beslut Migrationsverket fattat i år har 3 av 4 ensamkommande barn från Afghanistan fått uppehållstillstånd och knappt varannan vuxen. Det är endast när skyddsskäl saknas som utvisning blir aktuellt.

Migrationsverket och migrationsdomstolarna grundar beslut på utlänningslagen, internationella bestämmelser och praxis. Det som spelar roll för huruvida en person får skydd i Sverige är alltså vilken lagstiftning som gäller och hur situationen i landet är i relation till de bestämmelser myndigheterna har att följa.

UD:s rekommendationer rör svenska medborgare exempelvis i tjänst, Migrationsverket gör en bedömning huruvida en afghansk medborgare har skyddsbehov eller ej utifrån väldigt strikta kriterier i lagstiftningen.

Vill även poängtera att vi inte har ändrat några rutiner kring hur vi fattar beslut i skyddsfrågan eller åldersfrågan. Återtagandeavtalet med Afghanistan påverkar inte heller den bedömningen av skydd som görs hos Migrationsverket och domstolarna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".