Conny Jörneklint, Lars Annerén och Gunnar Ryllenram i tingshusets korridor.
Conny Jörneklint, Lars Annerén och Gunnar Ryllenram, tre lagmän som nu skrivit en bok. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio

Tre lagmän vid Kalmar tingsrätt ger sin bild av historien

"Upplösningen var ju sensastionell"
1:25 min

Ett uppmärksammat pedofilmål och de ökända bränderna på Öland på 50-talet är några fall som tas upp i en nyskriven bok av tre tidigare lagmän vid Kalmar tingsrätt.

– Det var kanske litegrann en önskan att ge igen.

Det säger Lars Annerén i Kalmar, som är en av de tre före detta lagmän vid Kalmar tingsrätt som nu skrivit boken Till tings i Kalmar.

Det handlar om en historisk bok där Annerén, Conny Jörneklint och Gunnar Gyllenram beskriver Kalmar tingsrätt från 1950-talet och fram till dags dato.

Bland annat skriver de om rättsfall som berört dem personligen och Lars Annerén har skrivit om när han mitt under ett stort pedofilmål av rikskrim själv blev anmäld för barnpornografibrott.

Anmälan mot lagmannen lades ganska omgående ner av åklagare men i boken framgår det med önskvärd tydlighet att detta skadade relation mellan Annerén och dåvarande rikskriminalpolischefen.

Gunnar Gyllenram skriver om bränderna på Öland i slutet av 50-talet där han som ung fiskal fick inblick i de avslutande förhandlingarna i hovrätten mot den misstänkte Göran Johansson.

Det var ju ett stort mål och det var väldigt speciellt att vara med, säger han. Och upplösningen blev ju alldeles sensationell. Att han friades.

Gunnar Gyllenram, Lars Annerén och Conny Jörneklint har skrivit boken tillsammans med journalisten Kenneth Ottosson. Medverkar gör också fotografen Lars Johansson, rådhusvaktmästarna Åke Sandberg och Jan-Olof Annerbrink och administratören Gunnel Blomdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".