Kärnkraftverk och OKG-skylt.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

280 jobb försvinner när OKG varslar

Intervju med vd:n Johan Dasht: "Vi måste anpassa vår verksamhet"
3:02 min

Under de närmaste tre åren ska 280 tjänster bort från kärnkraftverket i Oskarshamn, det meddelade OKG på onsdagen.

Reaktor 1 och 2 ska avvecklas samtidigt som verksamheten ska anpassas till att driva O3:an vidare, därför lägger OKG nu ett varsel om att 280 tjänster ska bort under en treårsperiod.

– Varslet motiveras också av att dessa båda reaktorer beslutats stängas på kort tid, skriver OKG i ett pressmeddelande.

Nu måste staten ta sitt ansvar.

Enligt företaget räknar man med att behöva betydligt mindre personal om ett par år, cirka 600 anställda jämfört med 880 i dag.

– Vi har jobbat med bemanningsanalyser. Som en konsekvens av det beslut som fattades 2015 att stänga och avveckla Oskarshamn 1 och 2 i förtid så behöver vi anpassa vår verksamhet till den nya situationen, säger OKG:s vd Johan Dasht till P4 Kalmar.

Lyssna: Hela OKG:s presskonferens om varslet.

Många hundra arbetstillfällen har redan försvunnit sedan beskedet om avvecklingen av O1 och O2, enligt Dasht rör det sig om nästan 500.

– Merparten av den minskningen hänförs till allt färre och mindre omfattande kontrakt med underleverantörer och konsultfirmor. Det har även blivit allt tydligare att naturliga avgångar inte är tillräckligt.

Hur slimmat blir OKG nu?

– Tvärtom så har vi jobbat med målstyrning, vi har satt väldigt höga mål på Oskarshamn 3 som är den anläggning som ska finnas kvar och vad det behövs för bemanning för att köra den på ett säkert sätt och med hög tillgänglighet.

Det är aldrig uttalat att O3:an kommer bli kvar. Finns den kvar i 10-20 år?

– Det är först och främst en fråga för våra ägare. Mitt jobb och mina medarbetares jobb är att skapa förutsättningarna och köra anläggningen på ett säkert och effektivt sätt.

Fackliga förhandlingar på gång

Nu väntar förhandlingar med de fackliga organisationerna om att successivt minska antalet anställda, förhandlingar som väntas pågå de närmaste månaderna. Enligt Johan Dasht ska förhandlingarna komma igång inom kort.

– Vi har lagt varslet nu och de förhandlingarna och åtgärderna vi behöver göra tar ungefär ett halvår, så vi har framförhållning.

Vet du något om vilka yrkesgrupper det är som kommer påverkas av varslet?

– Det vet vi inte, först lägger man varsel, och det har vi gjort på 280 personer under en treårsperiod, därefter inleds förhandlingarna med våra fackliga representanter och det är de förhandlingarna som kommer landa i exakt vilka individer som berörs.

Kommentar från kommunstyrelsens ordförande

Oskarshamns kommun skickade ut ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen med anledning av varslet, med en kommentar från kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund (S):

– Vi förväntar oss att företaget OKG och dess ägare Uniper tar ett stort ansvar för den personal som drabbas. Vi som kommun kommer träffa företagsledningen under morgondagen och kommer att göra allt som står i vår makt för att hantera den uppkomna situationen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".