Birgitta Nylund boende på Solbacka pratar med Richard Bergquist chef för fastighetsavdelningen Oskarshamns kommun.
Birgitta Nylund och Richard Bergquist. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Äldreboende blir utan hiss i tre veckor

Birgitta Nylund: "Det är så mycket på gång den månaden"
1:27 min

I tre veckor i december ska de boende på trygghets- och demensboendet Solbacka i Oskarshamn vara utan hiss när den ska bytas ut. De boende blir då helt beroende av andra för att ta sig ut.

Solbacka är ett äldreboende med både trygghets- och demensboende. Här finns en restaurang och en träffpunkt som många av de boende utnyttjar.

Nu ska den enda hiss som finns i höghusdelen bytas ut eftersom den är för dålig, mellan den 5 och 23 december. Många gånger senaste åren har den stannat. En ny hiss håller på att tillverkas och ska nu installeras. Men det betyder att det under tre veckor inte finns någon hiss. 

Birgitta Nylund bor sedan två år tillbaka högst upp i höghusdelen på Solbacka. Det är sjätte våningen och hon är själv beroende, liksom många andra här, av sin rullstol. Hon är väldigt aktiv och sjunger i körer flera kvällar i veckan. 

Jag är mest upprörd över att hissen ska stängas under december månad när det är så mycket på gång här för alla.

Mycket som händer i december

Hon nämner att det är extra mycket aktiviteter, lucia, restaurangbesök, personal som ska bära varor och besök som några exempel på sådant som gör att man är beroende av hissen.

– Jag vet inte hur det ska gå ihop, jag får det inte att gå ihop. 

Hon är rädd för att de boende kommer bli instängda under de tre veckorna. Birgitta Nylund menar att man borde kunna skjuta på monteringen några veckor, åtminstone till efter jul och nyår. 

Richard Bergquist är chef för fastighetsavdelningen i Oskarshamn som besöker Birgitta och han säger att man tyvärr inte haft något alternativ och att det oavsett tid på året är en dålig tid.

Entreprenören hade en lucka nu att montera in en ny hiss så vi var tvungna att ta den chansen för att inte riskera att bli utan hiss en längre period.

Att skjuta på monteringen var inte aktuellt, man hade som alternativ att behöva vänta till efter sommaren. Eftersom nuvarande hiss är så dålig vågar man inte vänta så länge.

De boende ska få hjälp att ta sig upp och ner med hjälp av en eldriven trappklättrare med larvfötter för så bekväm färd som möjligt. Det ska skötas av personal som fastighetsavdelningen bistår med. Det ska även finnas lyfthjälpmedel till hands.

Ska få hjälp dygnet runt

Richard Bergquist visar Birgitta Nylund hur trappklättraren fungerar och säger också att om man bara säger till i tid kan de boende få hjälp att komma ner och upp i huset nästan vilken tid på dygnet som helst. 

– Det är ju vi som ställer till det så vi får vara generösa när det gäller det, säger han. 

Birgitta säger att hon tvivlar på att det kommer fungera eftersom hon hört samma sak flera gångar, samtidigt blir hon lite lugnare. 

– Men blir det så att det kommer fungera så här bra är det ju jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".