Oskarshamns kärnkraftverk och Peter Wretlund.
Peter Wretlund, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn håller humöret upp efter varselbeskedet. Foto: Nick Näslund/ Sveriges Radio och Dejana Pasic/ Sveriges Radio

Målet: 90 procent ska få nytt jobb

Wretlund: Handlar om ett hårt slit
1:07 min

I går kom beskedet att 280 tjänster försvinner från kärnkraftverket i Oskarshamn. Kommunens målsättning är att 90 procent ska få nytt jobb inom ett år.

Varslen kom som ett hårt slag för Oskarshamnsborna i går. Många tycker att det är mer än bara de som förlorar jobben som kommer att påverkas:

– Det känns onödigt. De lade massa pengar förut på att bygga upp det och nu ska de ta ner det, säger Oskarshamnsbon Sofia Brenander.

Det är katastrof för Oskarshamn. Det är inte bara de som drabbas utan hela staden. 

– Det är tråkigt för den här bygden. Många här lever på att arbeta där, säger en tredje Oskarshamnsbo. 

OKG:s varsel var väntat, men trots att omfattningen var okänd fram tills i går har Oskarshamns kommun en hög målsättning gällande framtiden för alla dem som förlorar jobbet.

– Vi har en hög målsättning som säger att vi i princip hoppas att 90 procent ska kunna få jobb i vår närmaste arbetsmarknad, säger Peter Wretlund (S), ordförande i Oskarshamns kommunstyrelse. 

Hur är planen att man ska göra det?

– Vi har ju i grunden en väldigt stark arbetsmarknad i Oskarshamn och det är ju väldig tur det, med tanke på det som händer nu. Men det handlar ju om att vi måste hitta samverkan.

– Det handlar om näringslivet, det handlar om den offentliga sidan, stat och kommun och region och om företaget i sig. Kan de goda krafterna mobilisera tillsammans, då kan vi också kanske hitta lösningen. Det handlar om ett hårt slit helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".