Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#åldersbedömningar

"De bara gissade min ålder"

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 17.33
Reportage: "Man kan inte göra på det här sättet"
4:19 min
Kvinna vid bord.
En ensamkommades ålder bedöms ofta efter samtal med handläggare på Migrationsverket. Foto: Marcus Ericsson/TT

Den senaste tiden har P4 Kalmar rapporterat om hur åldersbedömningar av ensamkommande görs, vilka konsekvenser det får för ungdomarna det gäller och att systemet nu ses över. Här finns alla inslag samlade.

Kalmartjejen Ariana (som egentligen heter något annat) fick sin ålder uppskriven utan att någon medicinsk undersökning eller dokument som underlag.

Rättsmedicinalverket ger sin syn på åldersbedömningar i en rapport till regeringen.

Journalisten Nina Hjelmgren har bevakat Afghanistan i 20 år och hon ger sin syn på att människor avvisas dit - ofta efter att deras ålder har skrivits upp.

Det finns en oro bland många unga att de ska få sin ålder uppskriven.

Justitiedepartmentet skriver i ett nytt lagförslag att det nuvarande systemet med åldersbedömningar inte fungerar och JO utreder ensamkommandes situation.

Många menar att det finns en risk att unga asylsökande kommer att gå under jorden, delvis på grund av det systemet med åldersbedömningar och det som dessa för med sig. Bara i Kalmar län beräknas över 50 unga ha försvunnit sedan 2013.

En lagändring gällande hanteringen av ensamkommande diskuteras.

En ensamkommande Kalmarflicka har två olika åldrar registrerade hos myndigheterna och detta har gjort att hon är utan bostad.

JO kritiserar Migrationsverkets åldersbedömningar efter en inspektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".