Foto: John Alexander Sahlin/TT
Förra året kom rekordmånga ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Foto: John Alexander Sahlin/TT
#åldersbedömningar

53 ensamkommande flyktingbarn försvunna

Många ensamkommande flyktingbarn försvinner. I Kalmar län är det 53 barn som försvunnit sedan 2013, visar en ny rapport som presenterades i dag.

Migrationsverket uppskattar att de flesta barn som försvunnit är 16 år eller äldre, men även barn så unga som 7 år har försvunnit. Merparten av de försvunna barnen kommer från Marocko och Afghanistan.

– Man kanske vill lämna Sverige och söker sig till anhöriga och släktingar någon annanstans. Men en stor del avviker för att man är rädd för att få avslag på sin asylansökan eller att man har fått avslag på sin ansökan, säger Fredrik Ottosson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen till SVT Småland.

Rapporten "På flykt och försvunnen: en nationell kartläggning av ensamkommande barn som avviker" baseras på enkätsvar från 255 kommuner och beskriver situationen mellan åren 2013 och 2016.

P4 Kalmar har i flera inslag rapporterat om åldersbedömningar av ensamkommande och vilka konsekvenser detta får för dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".