Annika Stenberg och Sophia Willander
Annika Stenberg och Sophia Willander. Foto: Polisen och Sveriges Radio

Polisfacket kräver regionchefens avgång: "Farligt för organisationen"

Ordföranden: "Det är fullständigt toppstyrt"
5:47 min

Nu kräver polisfacket i Sydsverige att regionchefen Annika Stenberg ska avgå. "Hon har ett annat fokus och det är farligt", säger fackordföranden Sophia Willander.

Den ny polisorganisation som infördes för snart två år sen fortsätter att vålla protester. 21 polismyndigheter slogs ihop till en myndighet med sju regioner 2015 och sen dess har missnöjet över hur verksamheten fungerat varit stort.

Redan förra året skrev man brev och protesterade. Nu kräver polisfacket i Sydsverige att regionchefen Annika Stenberg ska avgå.

– Vi brottas med samma problem som resten av Sverige efter omorganisationen. Men det ställs på sin spets med en chef som inte är lyhörd och inte tar till sig av den kompetens som finns omkring henne. Hon värnar inte om det som är vårt uppdrag – att faktiskt leverera i så stor utsträckning som möjligt, säger Sophia Willander som är Polisförbundets ordförande i Syd.

Hon har ett annat fokus och det är direkt farligt för vår organisation.

Vad är det för fokus?

– Att ha en ekonomi i balans. Det är ju viktigt, men är det så viktigt att allt annat ska stå åt sidan? Hastigheten som det här drivs igenom på. Är det av yttersta vikt att vi gör allting här och nu, eller kan man pausa vissa saker och skjuta dem framåt, som en vision till framtiden istället?

En fråga för hela Sverige

Nu upplever man på Polisförbundet syd att verksamheten inte fungerar och en stor frustration hos medarbetare. Men det är inte enbart en chefsfråga utan även en fråga för hela polissverige att ta ansvar för, menar Sophia Willander.

– Här i syd görs ingenting enklare. Beslut ska fattats så långt ut i organisationen som möjligt. Vi har en chef som gör fullständigt tvärtom – hon fattar även små beslut vilket påverkar medarbetarna längst ut.

Den stolthet man har inför sitt uppdrag börjar likna en skamkänsla. Man har en vilja och en ambition att göra betydligt mer än vad organisationen tillåter, till viss del ligger det i omorganisationen men till alldeles för stor del ligger det i Annika Stenbergs ledarstil.

Svarar på kritiken i ett pressmeddelande

Sveriges Radio har sökt regionchefen Annika Stenberg för en kommentar, men hon har inte velat uttala sig. I stället hänvisar hon till ett pressmeddelande som publicerats på polisens hemsida där hon lämnat en kommentar till en artikel i Sydsvenskan, som var först med att uppmärksamma fackets utspel.

– Det är jättetråkig läsning, och det gör mig självfallet bekymrad. Jag är mån om att ha en god relation med arbetstagarorganisationerna och våra medarbetare, och det är viktigt för mig att vi arbetar tillsammans med att genomföra den reform som riksdagen beslutat om, säger Annika Stenberg, och fortsätter:

– Jag vill inte vidare diskutera Polisförbundets utspel i offentlighetens ljus utan ha en direkt dialog med dem. Vi måste omhänderta den här frågan tillsammans, och gemensamt arbeta för en god relation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".