Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krusell: "En spännande tanke"

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 14.53
LYSSNA: Senaste avsnittet av Kalmar FF-panelen
(38 min)
Magnus Krusell och studio.
Magnus Krusell. Foto/montage: Nick Näslund/Sveriges Radio

P4 Kalmars KFF-krönikör Magnus Krusell är nyfiken på tanken att Kalmar FF borde starta ett damlag. "Frågan är för stor för att avfärdas som ett utspel", skriver han bland annat.

Att Kalmar FF borde starta ett damlag är en spännande tanke. Frågan har inofficiellt varit aktuell tidigare och sägs (obekräftat) till och med ha lett till att en KFF-ordförande tvingades avgå sedan han gjort sig impopulär med just idén om damfotboll.

Även den mest inbitne genusmotståndaren bör medge att fotbollen till stora delar fortfarande är ett manligt revir. Herrfotbollen får överlägset mest uppmärksamhet och snudd på lika överlägset störst andel av de ekonomiska anslagen.

Huvudargumentet för ett bevarande av denna skeva struktur brukar vara att den som drar in mest pengar också får den största delen av kakan. Något som i förstone möjligen känns rimligt.

Vid närmare eftertanke är emellertid motfrågan given: Kan det inte vara så att just detta är den viktigaste förklaringen till att fotbollen inte är mer jämställd? Genom att inte ha någon långsiktig plan för en större utjämning av resurserna, upprätthålls bilden av fotbollen som en maskulin arena.

Läs också: "Kalmar FF borde starta ett damlag".

Frågan är politiskt komplicerad. Om Karl-Erik Nilsson, Svenska Fotbollförbundets ordförande, plötsligt skulle få för sig att herr- och damfotbollen skulle dela alla resurser lika, vore detta politiskt självmord. Han skulle sannolikt göra sig omöjlig på posten inom ett eller ett par dygn.

Jag tror att frågan om en större rättvisa mellan herr- och damfotboll måste ta en annan väg; genom att öka förståelsen för hur strukturella skillnader konstrueras och bevaras av gamla attityder och invanda beslutsmönster.

Jag kan inte se att kvinnor skulle vara i en markant minoritet på Guldfågelns läktare när Kalmar FF:s herrlag spelar. Däremot tilltalas jag av tanken att göra varumärket Kalmar FF till en större angelägenhet för fler människor och på så vis förhoppningsvis locka ännu fler på matcherna.

Kalmar FF är ett av regionens starkaste varumärken. Med all respekt för IFK Kalmar som varumärke, har jag svårt att se hur man skulle förlora något på att nappa på en inbjudan till samtal från Kalmar FF.

Herr- och damfotboll kanske inte ska leva sida vid sida under olika tak, utan snarare integreras i varandra under samma tak?

Utspelet från min panelkollega Lotta Zaar är alldeles för stort och flerdimensionellt för att avfärdas som just bara ett utspel. Jag hoppas att alla inblandade tar den på stort allvar och funderar vidare över hur en gemensam framtida väg skulle kunna stakas ut.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".