1 av 4
Lågor i mörkret.
2 av 4
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Lågor i mörkret.
3 av 4
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Lågor i mörkret.
4 av 4
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Två fritidshus förstörda i bränder utanför Loftahammar

Räddningsledare Peter Helge om bränderna: "Väldigt konstigt"
1:15 min

Vid halv två-tiden kom ett larm om en brand i ett fritidshus vid Äskedal nära Loftahammar i Västerviks kommun. Strax efteråt kom ännu ett larm från ett annat hus i närheten.

Larmet om den första branden kom vid halv två-tiden på eftermiddagen.

– Det var en fullt utvecklad brand och när vi kom till platsen såg vi direkt att det här kan vi inte rädda. Det handlade om att begränsa branden så den inte sprider sig, berättar räddningsledare Peter Helge.

När räddningsarbetet påbörjats vid det första fritidshuset kom senare larmet om en brand i ett annat hus 500 meter bort.

– När vi kom fram var det också helt övertänt.

Har ni någon aning om brandorsaken?

– Nej, inte i nuläget. Det är lustigt att två hus brinner samtidigt men vi lämnar över det till polisen så får vi se vart deras tekniska utredning leder.

Men det måste vara ganska ovanligt att två hus inom 500 meter från varandra börjar brinna inom en timme?

Ja, min uppfattning är att det är väldigt konstigt.

Inledningsvis rubriceras det hela som mordbrand – helt enligt regelverket när det inte finns någon uppenbar brandorsak och branden kan vara anlagd.

Räddningstjänst från fyra olika stationer fanns på plats vid de två bränderna under eftermiddagen och kvällen. Brandmännen jobbar med att se till att bränderna inte sprider sig till intilliggande byggnader.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i bränderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".