Brandplats och Elvis Eckerberg, Erika Karlsson, Alva Gustafsson och Johanna Algotsson
Till vänster en arkivbild från en av bränderna vid Kristinebergskolan. Till höger Elvis Eckerberg, Alva Gustafsson och Johanna Algotsson som lyssnade på Erika Karlssons föreläsning. Foto: Lyssnarbild och Peter Bressler/Sveriges Radio

Föreläsningsturné ska få stopp på anlagda skolbränder

Hör eleverna berätta om föreläsningen: "Väldigt höga siffror"
3:42 min

Tre bränder på förhållandevis kort tid har gjort att Oskarshamns kommun och räddningstjänsten nu föreläser för elever om konsekvenserna av anlagda skolbränder.

Kommunen och räddningstjänsten ska informera alla elever i Oskarshamns kommun om konsekvenserna av anlagda skolbränder. Nu pågår en informationsturné i skolorna och på tisdagen hade turen kommit till eleverna i Kristdala.

– Jag tror att det är bra för eleverna att det är någon annan än deras lärare som kommer och informerar. Det är vi brandmän som får åka hit om det händer något, säger Erika Karlsson från räddningstjänsten som höll i föreläsningen.

Förstår de konsekvenserna av vad som kan hända?

– Jag tror att de fick lite mer inblick i vad som kan hända efter att vi pratat med dem, vad det kostar och vad det kan få för konsekvenser för en själv.

Elvis Eckerberg, Alva Gustafsson och Johanna Algotsson var tre av eleverna som bland annat fick lära sig att det i genomsnitt brinner på en skola varje dag i Sverige och att kostnaderna varje år uppgår till en halv miljard.

– Jag trodde att det var max någon brand i månaden, det var väldigt höga siffror, säger Elvis Eckerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".