Tåg vid järnvägsövergång. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio
Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio

Brandrisk ställer in tåg

Karl-Johan Bodell, Kalmar länstrafik: "30 000-40 000 har svårt att ta sig fram"
2:11 min

Flera tåg i södra Sverige har belagts med körförbud på grund av ett fel som gör att motorsystemet riskerar att börja brinna.

Felet upptäcktes på ett tåg natten till onsdagen och alla tåg av en viss dieselmodell fick då körförbud. I södra Sverige påverkas Krösatågen, Kustpilen och SJ alla på olika sätt av felet.

– Vi har fått signaler om att felet inte drabbat alla tåg. Säkerheten ligger hos operatören Transdev och det är de som tar beslut om tågen ska tas i drift. Det kommer hållas ett möte senare i dag, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Kalmar länstrafik, KLT.

Hur mycket påverkar det här resenärerna?

– Det påverkar jättemycket, för vår del i vårt län så är det sex stycken sådana fordon. Det innebär att en stor del av Kustpilen-trafiken stannar. För Jönköpings del är det frågan om 15 fordon så i princip står merparten av deras regionaltrafik still i dag.

Hur många resenärer handlar det om?

– Det kanske är frågan om 30 000-40 000 per dag som har svårt att ta sig fram.

När kan det vara som vanligt igen?

– Man hade ett möte klockan 10 i dag där man diskuterade det här, de som är säkerhetsansvariga är operatören Transdev, det är de som kan häva beslutet. Vi väntar på svar som alla andra.

Rör det sig om timmar, dagar eller veckor, vad tror du?

– Något kommer hända under dagen i dag, jag tror att vi kan ha trafiken igång fullt ut till i morgon och till delar redan i dag.

Håll dig uppdaterad på läget i kollektivtrafiken hos Sveriges Radios trafikredaktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".