Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Landstingsfullmäktige

Klart: 2,2 miljarder till nya psykiatribyggnader

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 11.26
Centerpartisten Anette Rogö: "Väldigt glädjande beslut"
(1:29 min)
Skylt vid psykiatrimottagningen i Kalmar.
Foto: Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Landstinget ska satsa 2,2 miljarder kronor på tre nybyggnationer av psykiatrin i anslutning till de tre sjukhusen i länet. Besluten togs på landstingsfullmäktige på onsdagen.

Tre stora investeringar stod på dagordningen. Dels genomförandebeslut av nya lokaler för en samlad psykiatri i Kalmar och Oskarshamn, och dels ett inriktningsbeslut för nybyggnation också i Västervik. Ett genomförandebeslut väntas för Västervik nästa år. 

Totalt kommer de tre nybyggnationerna innebära investeringar på 2,2 miljarder kronor. Pengar som landstinget betalar med egna medel. Det betyder alltså att man inte behöver låna. 

Äntligen, nu sätter vi spaden i backen. Det är härligt.

Linda Fleetwood säger att det handlar inte bara om nya lokaler utan även om att få ett bättre och nytt innehåll inom psykiatrin. 

På samtliga orter ska man samla all psykiatri under ett och samma tak. Dels hoppas man på samordningsvinster, men även att patienter och brukare inom psykiatrin kan få bättre hjälp inom övrig hälso- och sjukvård. 

Anette Rogö (C) som arbetar inom psykiatrin i Oskarshamn säger att det är skönt att besluten tagits i dag.

Vi har och har haft riktigt risiga lokaler, så det är en stor glädje i dag.

Men hon vill samtidigt att man också tänker på att det inte bara handlar om att lägga psykiatrin nära sjukhusen utan att det också behöver arbetas med attityder, kultur och samverkan. 

– Där finns det ett projekt som startat, men det finns mer att göra. 

De nya lokalerna ska först vara klara i Oskarshamn, sedan Kalmar och till sist Västervik. Byggnationen i Västervik blir den dyraste, 1,2 miljarder på grund av att det också medför en del omflyttningar på sjukhusområdet där det är trångt om plats.

Samtliga byggnader ska vara klara och igång senast 2023.

Tidsplan och ekonomi

Kalmar: Byggstart januari 2018 och inflyttning 2021. All specialistpsykiatri samlas i ett nytt hus där den nuvarande sjukhusparkeringen ligger i sydvästra delen av sjukhusområdet. Kostnaden beräknas till 817 miljoner kronor, utrustning för 40 miljoner och konstnärlig utsmyckning på 8 miljoner.

Oskarshamn: Byggstart i augusti 2017 och inflyttning andra halvåret 2019. Byggkostnaden för det nya psykiatrihuset beräknas till 152 miljoner. Till detta kommer utrustning på 5,6 miljoner och konstnärlig utsmyckning på 1,5 miljoner.

Västervik: Byggstart 2019 och inflyttning 2023. Där ska all specialistpsykiatri, inklusive rättspsykiatrin, att samlas i ett hus. Två mindre byggnader kommer att rivas och en parkeringsyta utnyttjas. Byggkostnaden beräknas till 922 miljoner, utrustning för 64 miljoner och konstnärlig utsmyckning för 9,2 miljoner.

Källa: Landstinget i Kalmar län 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".