Mobilfri
Grafik: Faton Pasho/Sveriges Radio

Mobilförbud har gett Rödsleskolan glada lärare och elever

Hör läraren berätta om mobilförbudet
1:12 min

I våras testade Rödsleskolan i Oskarshamn mobilförbud bland eleverna. Nu har skolan valt att helt bli en mobilfri skola.

En sex veckor lång prövotid av mobilförbud och en utvärdering bland elever, föräldrar och lärare har gjort Rödsleksolan helt mobilfri.

Enligt läraren Marina Hedman, var föräldrar och lärare till 100% nöjda med försöket, och bland eleverna var en majoritet nöjd. De äldsta ungdomarna som går i nian reagerade i början, men insåg hur beroende de faktiskt var av mobilen.

På 6,5 timmar, man fattar inte hur mycket grejer som händer på telefonen hos ungdomar

Elever kunde efter en skoldag ha 70, 80, 90  eller 120 olika snapchats enligt Marina Hedman. Hon poängterar att eleverna kunde se att de faktiskt hade blivit störda av telefonen så många gånger under dagen om de haft den hos sig.

Att eleverna behöver mobilen som skolverktyg avfärdar Marina Hedman snabbt:

– Skolan kan aldrig kräva att eleverna har mobil. Om jag som lärare begär att de ska använda tekniken då ser jag till att de har det.

Det mest positiva verkar vara att eleverna faktiskt pratar mer med varandra nu än innan beslutet om mobilfri skola togs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".